infoblokk
headerlogo
alapitvany

 

FŐOLDAL

KÉPZÉSEK

HÍREK

ARCHÍVUM

KAPCSOLAT

 

 

akadálymentes

 

 

 

ARCHÍVUM

Leng a Foucault Inga

2019. november 7-én a Református Nagytemplomban Leng a Foucault Inga címmel előadást és bemutatót nézhettek meg a tanulók. A kísérlet a Föld mozgását bizonyította.

Az ingát 1851-ben Leon Foucault francia fizikus fejlesztette ki, hogy bebizonyítsa, forog a Föld. A francia fizikus híres ingakísérletét 2007-ben mutatták be először Cegléden. Azóta minden évben újra felfüggesztik az ingát. Az előadás különlegessége volt az új inga, ami a lehető legnagyobb pontossággal működik. Tíz éven keresztül Tűri László fizika tanárnak köszönhetően valósulhatott meg a kísérlet, majd  Kis Lajos mutatta be a kísérletet, aki szívesen elvállalta a feladatot.

Egy rendhagyó fizikaóra keretében bemutatták, hogyan bizonyítható a Föld saját tengelye körüli forgása. A kísérletben a magas felfüggesztésnek köszönhetően hosszú ideig leng az inga, ami akár egy órát is jelenthet. Az ingakísérlet azért is különleges, mert kevés helyen látható a világon.

inga

inga2

 


Egészségvédelmi szűrőprogram

2019. november 12-én városunkban egészségvédelmi szűrőprogram volt, melyen a két  osztály tanulói vettek részt. A látogatás célja a szociális gondozó és ápoló osztályban elsősorban szakmai jellegű volt, de nagyon érdekes volt az érettségi felkészítő évfolyam számára is.

Közismert, hogy a magyarok átlag életkora elmarad az Európai Uniós átlagtól. Minden második ember szív-, és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésben hal meg, legalább három millió embernek magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, egy millióan cukorbetegek, e mellett a lakosság 50 %-a túlsúlyos.
Az uniós átlaghoz képest az emberek jóval többet dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor mozgásszegény életmódot folytatnak. Számos betegség felismerése csak későn történik meg, amikor már nincs segítség. A halálozási statisztikák megváltoztatásához mindenképpen a lakosság tudatos felkészítésére és tájékoztatására van szükség. Mindenkinek meg kell értenie, hogy az időben felfedezett betegség sok esetben gyógyítható, a szűrővizsgálat pedig életet menthet. Ebben nyújt segítséget ez a szűrőprogram.

Akik a szűréseken részt vettek, kezükbe vehették saját egészségkönyvüket, amely tartalmazza az összesített szűrési eredményeket egészségi állapotukról, és az adatok birtokában felkereshetik a háziorvosukat.

A szociális gondozó és ápoló osztályos tanulói láthatták a vizsgálatokat, annak menetét és adminisztrációját, amelyet jól hasznosíthatnak munkájuk során. A következő órán a szakmai tanárokkal részletesen átvették és megbeszélték a látottakat.